Sexinsitu

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 25. lipnja u 21 sat u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Martyne Miller. Rad Sexinsitu temelji se na rastućoj arhivi snimaka osoba koje tjelesnim pokretima rekostruiraju seksualno pamćenje te postavljaju pitanja o srži, svrsi i korisnosti užitka. Izložba se može, po dogovoru, razgledati do 3. srpnja. 

Sexinsitu je kontinuirani umjetnički projekt i društvena praksa koji se fokusira na seksualna tijela i osobe i njihove kvalitete koji nastaju između napetosti percepcije i sjećanja pokreta. Projekt se temelji na rastućoj arhivi snimaka ljudi – sudionika projekata – rekonstrukcije odabranog seksualnog pamćenja tjelesnim pokretima u prisutnosti odsutnih partnera – solo. Gola tijela, krećući se u apstraktnim koreografijama, boreći se s nedostatkom druge, podržavajuće strane, zaranjaju u seksualno pamćenje kao kreativan, uzročni prostor koji se opire logici trenutnog zadovoljstva. Sjećanje nije zamišljanje. Sexinsitu je prijedlog povlačenja iz zadovoljavajućih slika seksa i obećanja pojedinačne zahvalnosti. Ovdje možete svjedočiti rastućoj materijalnosti tijela – njegovoj težini, načinima, reakcijama i izlučevinama – i postavljati pitanja o srži, svrsi i korisnosti užitka.

Istodobno, to je potraga za drugačijom vrstom povezanosti: razvijanje pokreta koji nas ne vraća natrag u naš ego i identitet, već nam omogućuje poprečno sagledavanje međusobnih veza, provjeru granica epiderme, redefiniranje ideja općeg „in” i „out”, mog i vašeg, u smjeru zajedničkog. Sexinsitu u svojoj praktičnoj dimenziji želi ponovno utjeloviti socijalni dio seksa s pozicije empatije i ponovno očarati prekinutu vitalnost naših života.

Zadatak je ponovno stvoriti socijalni i suradnički karakter seksa, postaviti ga u središnje mjesto razmišljanja o zajednici i društvenom životu – nasuprot eksploatacijskom poretku odnosa moći, rada i otuđenja. Dok se projekt razvija u proživljavanju rekonstrukcija seksualnih sjećanja, gledatelj je pozvan da pratiti dijelove predstavljene arhive, koji se sastoje od videozapisa, izjava, dokumentacije i drugih znakova prisutnosti u različitim formama u prostoru galerije. To je poziv ne samo da uronimo u metodu, praksu i estetiku rada Sexinsitu, već i da afektivno ispitamo svoju sposobnost uopće opažanja seksualne materije.

Martyna Miller interdisciplinarna je umjetnica, redateljica i antropologinja koja je studirala u Varšavi i Sarajevu te je trenutno na doktoratu na Umjetničkom sveučilištu u Poznanu. Kroz umjetničke projekte istražuje prostore sjećanja i tijela, alternativne metode komunikacije i mogućnosti suvremene transgresije i arhiviranja znanja. 

Za vrijeme trajanja izložbe Sexinsitu studio će bit privremeno smješten u Domu mladih, Split. Pozivaju se zainteresirane osobe da doprinesu razvoju ovog arhiva. Javiti se možete putem maila sexinsitu@gmai.com ili queeranarchive@gmail.com; ili putem Instagrama @sexinsitu ili @queeranarchive. 

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split. Program je realiziran u partnerstvu s Koalicijom udruga mladih i Platformom Doma mladih.