qIZLOŽBE / Martina (dnevnički zapisi 2009. – 2022.)

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 25. veljače u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Ane Opalić. U ciklusu fotografija naziva Martina (dnevnički zapisi 2009. – 2022.) autorica donosi fotografije svoje djevojke i životne partnerice kroz neposredno gledane, osobne i intimne situacije. Prikazani fragmenti svakodnevnog života – kućne žanr scene, priroda, društvo, gotovo filmskom estetikom i narativnošću, nadilaze i transformiraju individualno u kolektivno.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18:00 do 23:00 do 5.ožujka. 

Na fotografijama se ne prikazuje samo portretirana osoba, Martina, već i ono zajedničko osobno tj. (ne)vidljiva veza dviju, odnosno triju osoba, nekog intimnog, vrlo određenog trenutka. Martinina raspoloženja čitljiva su i na razini komunikacije s objektivom: tuga, sreća, ljutnja, ljubav, erotika … zrcali se u njenoj indiferentnosti ili opažaju same kamere. U nekim trenucima, kad zanemari da je objekt snimanja, opuštena je i ostavlja dojam da, između nje i fotografkinje, fotografskog aparata nema. Samo osjećaji. Na jednoj razini fotografije su i manifest ljubavi, razumijevanja i tolerancije. S druge strane, dvojnost fotografskog i osobnog pogleda isprepliće se. Kao da nema stilizacije, ali odnos prema kadru, jednako kao i odnos prema svjetlu, vrlo je suptilan.

Prikazani fragmenti svakodnevnog života – kućne žanr scene, priroda, društvo, gotovo filmskom estetikom i narativnošću, nadilaze i transformiraju individualno u kolektivno. – iz predgovora izložbi koji je pisala Helena Puhara. 

Ana Opalić rođena 1972. godine u Dubrovniku. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Iste godine nagrađena je kao najbolja mlada fotografkinja na izložbi Hrvatska fotografija ’97. godine. Od 2000. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Godine 2003. s fotografom Borisom Cvjetanovićem predstavljala je Hrvatsku na pedesetom Bijenalu u Veneciji. Dobitnica je druge nagrade na natječaju T-HT nagrada za kratkometražni eksperimentalni film ‘Pismo’. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoj prvi dokumentarni film ‘Još jednom’ režirala je u suradnji s Noom Pintarićem. Drugi dokumentarni film ‘Lijek’ prikazan je u selekciji 13. Vox Feminae Festivala. Ana Opalić snimateljica je dokumentarnog filma ‘Nije ti život pjesma Havaja’ Dane Budisavljević. Članica je popularnog domaćeg benda U pol 9 kod Sabe. Bavi se fotografijom i videom. Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija.

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.

Queer u eteru / Smjernice za inkluzivne politike Grada Splita

U radio emisiji Queer u Eteru, koju na valovima KLFM radija emitiramo u ponedjeljak, 11. ožujka 2024., s početkom u 17 sati, slušate intervju s Pavlom Parunovom, sociologom s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a povodom nedavno predstavljenih “Smjernica za unapređenje javnih politika i rada LGBT centra Split s ciljem osiguravanja dobrobiti LGBTIQ zajednice”.

qRADIONICE

U srijedu, 28. veljače u 18h u LGBT centru Split okuplja se foto grupa. Okušat ćemo se u razvijanju crno bijelog filma, proć osnove rada s analognim fotoaparatom, popričat o temi kojojm se bavimo i podijelit filmove za vaša foto istraživanja.