qFEST 2022.

Usred vreve i vrućine ljeta i ove godine, od 22. do 30. srpnja, održava se qFEST. Kroz prethodnih pet izdanja festival je izgradio svoj osebujan karakter, a kroz devet dana programa ovogodišnje izdanje donosi izložbe, kreativne radionice, razgovore s umjetnicima_ama, grljenja, filmske projekcije, druženja i partije. Festival koji je LGBTIQ zajednica prigrlila kao siguran prostor, mjesto susreta i sudjelovanja u kulturnom životu grada Splita različitim pristupima stvarnosti cijelog niza autora_ica, ostavlja u zalog potencijal promišljanja queer feminističkih svijeta, naravno, uz mnogo nezaboravnih druženja. 

——-

PROGRAM

petak, 22/07/2022 20h

Prostor, Plančićeva 2

qRAZGOVORI: Rafal Morusiewicz & Guilherme Maggessi – Priče iz crvotočine 

Guilherme Maggessi i Rafal Morusiewicz umjetnički su duo koji je povezao zajednički interes za kritičke arhivske studije i prakse. Zajednički rade na uspostavljanju prakse umjetničkog istraživanja koje povezuje filmsko stvaralaštvo, izvedbe, kustoski rad i pisanje. 

U Splitu su proveli dva tjedna radeći na projektu Priče iz crvotočine koji zaokružuje seriju radova i performativnih situacija koje razvijaju i prezentiraju od 2021. godine. Koncept crvotočine, bilo one u doslovnom smislu, u drvu, voću ili svemiru, bilo figurativnom ili procesualnom, koriste kao tehniku uznemiravanja temporalnosti pripovijedanja, fokusiranja na na momente između početka i kraja, u kojima su narativi još, kvirovski, u nastajanju, s agendom pogleda u budućnosti i izgradnje svijeta.

Kroz rezidencijalni boravak u Splitu umjetnički duo je ostvario dodatnu refleksiju o značenju queer narativa u suradnji s kolektivom queerANarchive i umjetnikom Nikom Pećarinom, te s njima realizirao nova queer srodstava koja će biti ugrađena u umjetnički materijal kreiran kroz rezidenciju. Ovom prilikom autori prestavljaju projekt Priče iz crvotočine s fokusom na procese realizirane u Splitu. 

Rezidencija u Splitu podržana je od ACT OUT, projekta IG Freie Theaterarbeit iz Beča, koji financira BMEIA, te je realizirana u suradnji s Culture Hub Croatia. 

subota, 23/07/2022 18h – 20h

LGBT centar Split, Kralja Tomislava 8A

qRADIONICA: Slobodni zagrljaji

Zagrljaj. Dodir. Kontakt. Osjećaj zajedništva. Pripadanje. Uzemljenost. Sigurnost. Koliko ti je poznato ili dostupno ovo stanje? Koliko često si možeš dopustiti da se nesputano prepustiš zagrljaju. Da osjetiš kako energija zagrljaja prožima cijelo tvoje tijelo i nervni sistem? Kroz dva sata kreirat ćemo siguran i podržavajući prostor za sve one koji žele istražiti potencijal zagrljaja, koji za sebe žele istražiti senzacije i emocije koje se vezuju uz njega. Radionicu vodi Petar Dukić, edukant integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije. 

Radionica je dio projekta qKLINIKA koju sufinanciraju Europske snage solidarnosti. Provodi se u suradnij s Queer Sport Splitom.

subota, 23/07/2022 19 – 24h

LGBT centar Split, Kralja Tomislava 8A

qDRUŽENJE: Mali ZVJERINJAK

U nekadašnjem središtu grada –  u vrevi skoro pa gologuzih turista, tik do zamamne kombinacije (ne)ugodnih tjelesnih mirisa i kozmetičkih a zapravo kemijskih pročistača, te unatoč žamoru kuhinjskih ispuha od višebojnih, ne i osebujnih zalogaja – odlučili smo svoja društveno neukroćena tjelesa dovesti do točke usijanja i to, kako i spada, u sigurnom prostoru, ugodnom društvu te uz vibracije i ubrzanja jedne nabrijane, kvirovski predestinirane miksete. Jednostavnim rječnikom rečeno – zovemo na tulum.

ponedjeljakm 25/07/2022 20h (otvaranje)

Galerija Kluba Kocka, Ulica slobode 28

qIZLOŽBA: Pawel Zukowski – KVIR LJUTNJA

Pawel Zukowski umjetnik je i aktivist koji u svom radu koristi jednostavne pronađene materijale, kao kartone od odbačenih kutija, daske od odbačenih komada namještaja, plakate i tkanine. Kao stipendist, i to prvi iz  istočne Europe, ove godine je boravio u Fondaciji Tom of Finland gdje je istraživao njihove opsežne arhive gej erotike. Pozivajući se na vlastitu protestnu estetiku autor koristi arhivske materijale od kojih stvara nove radove, temeljenje kako da kvir ljutnji tako i na kvir užitku, radove koji ne samo da približavaju jedan povijesni trenutak koji je autor upoznao kroz arhive, već rezoniraju i danas pozivajući na politički angažman. 

Izložba se može razgledati do 30. srpnja u terminima od 19 do 21h. Izloženi radovi nastali su uz podršku Fondacije Tom of Finland. 

Srijedam  27/07/2022 18h – 22h

Tiskara u Domu mladih, Ulica slobode 28

qRADIONICA: Protestni ceker

Na radionici sitotiska u suradnji s umjetnikom i aktivistom Pawelom Zukowskim, na osnovu istraživanja koje je proveo u Fondaciji Tom of Finland i umjetničkih radova proizašlih iz tog istraživanja, u tehnici sitotiska izraditi ćemo svoje protestne cekere te tako svoju queer ljutnju i užitak iznjeti u grad. 

Za radionicu nisu potrebna predznanja i otvorena je za sve koji žele sami izraditi svoj ceker. 

četvrtak – subota, 28/07/2022 – 30/07/2022 17h – 21h

LGBT centar Split / Kralja Tomislava 8A

qRADIONICA: Seksi mural

U relativno friško preuređenom prostoru LGBT centra Split zidovi naizgled odišu svježinom, a zapravo se samo  bezlično bjelasaju. Nema tu za sada ni oblika, ni boje – ni ljubavi, ni želje, ni žudnje – nedostaje kompozicije i asocijacije, trigera za neke pomaknute interpretacije. Stoga se uključi i pridruži participativnoj radionici zajedničke izrade jedne, možda i dvije zidne slike. Na početku radionice razgovoramo i zajednički se dogovaramo oko motiva i raspodjele zidova, zatim izrađujemo okvirne skice, a onda razrađujemo cijelu stvar te se oboružani kistovima bacamo na zidove. Radionicu vodi umjetnica Ena Jurov.

Radionica je dio projekta qKLINIKA koju sufinanciraju Europske snage solidarnosti.

petak / Friday 29/07/2022 21h

Dvorište, Klub Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28

qPROJEKCIJE – Destabilizacija rodne binarnosti u filmu

Pirate Boys / Pol Merchan / ‘13

Pirate Boys je hibrid dokumentarca, fikcije, fotografije i književnosti, snimljen na Super 8 filmu, s transrodnom, interseksualnom i genderqueer glumačkom postavom. Radnja filma smještena je u Tuntenhaus (Kuću pedera), berlinski skvot u kojem od 1981. Svoju slobodu pronalaze  gay muškarci. Kao triger za priču poslužila je potraga za queerness-om u romanu Pussy – King of Pirates, kojeg potpisuje punk spisateljica Kathy Acker, poznata po ‘bestiarijima’ prepunim lupeža, buntovnika i gusara.

Prototypes / Doireann O’Malley / ‘103

Film spaja transrodne studije, znanstvenu fantastiku, biopolitiku, psihoanalizu, umjetnu inteligenciju i eksperimentalnu glazbu. U poslijeratnoj arhitekturi Berlina, koja služi kao snovita scenografija za sve pokrete i akcije glavnih junaka, radnja je posvećena prijezima iz ženskog u muški spol, konstrukciji trans tijela i subjektiviteta te složenosti identiteta u digitalnom dobu. Destabilizacija rodne binarnosti prijetnja je konstrukciji zapadnih dualističkih filozofskih i svih drugih binarnih sustava i na udaru dekonstrukcije je logično mnogo  više od samog roda.

subota, 30/07/2022 21h

Razred / Dom mladih / Ulica slobode 28

qIZVEDBA: Sonja Pregrad i TRAS studio – Koliko kubnih centimetara smije zauzeti moje tijelo

Ova izedba nastala je u suradnji TRAS studija i Sonje Pregrad a proizlazi iz interesa umjetnice za rad na specifičnoj tjelesnosti te se naslanja na njene ranije koreografske projekte koji su se bavili objektivnošću ženskog tijela. Patrijarhat na žensko tijelo gleda prvenstveno kao na objekt, a žanr draga tu objektnost ženskosti u svojoj predimenzioniranoj voluntarnoj izvedbi emancipira. Njenim dvostrukim izvrtanjem je ponovno posvaja za onoga/onu (drag queen) koji/a je izvodi, tj. vlada, odnosno operira njenim oblikovanjem, te mobilizira način na koji je percipirana od strane gledatelja. Istovremeno, i možda u paradoksu prema drag izvedbi zaposjedanja, koreografski, rad se bavi izvedbom receptivne osjetljivosti i dodira tijela, objekata i prostora. Taj paradoks koji se pokušava upogoniti kao također subverzivni mehanizam, u izvedbi otkriva afekte namjesto samih formalnosti plesa. Izvedba se ostvaruje istovremeno kao katalog objektifikacija, kao živa skulptura ograničenog trajanja u specifičnom prostoru te kao plesni performans.

subota,  30/07/2022 20h – 01h

Dvorište Kluba Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28

qPARTY: ZVJERINJAK

ZVJERINJAK je queer party kojeg je zajednica kroz godine prepoznala kao mjesto na kojem se osjeća slobodno i sigurno, gdje svoju seksualnost i rodni identitet može izraziti bez straha od uvrede i nasilja. Sa svojim rezidentima i gostima_šćama party se profilirao i kao relevantan za sve ljubitelje_ce queer trance techna i housa. Za zatvaranje qFEST-a pripremamo party iznenađenja, lokacija i izvođači_ce biti će naknadno objavljeni a dobro partijanje je zagarantirano.

——-

qFEST programska je linija kolektiva queerANarchive koja se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financira Zaklada Kultura nova.