qREZIDENCIJE / W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research – Co_Lab #1

queerANarchive otvara poziv studentima_icama, mladim umjetnicima_ama, kustosima_icama koji u svojim umjetnički, istraživačkim i kustoskim praksama pokazuju interes za arhivima i arhivskim praksama. Poziv je otvoren za rezidencijalni program “W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research – Co_Lab #1” koji će se održati u Splitu od 19. do 24. lipnja 2023. godine, te za koji se može prijaviti zaključno s 9. lipnja.

U fokusu programa su pitanja reprezentacije, naracije, medija i materijalnosti arhiva, s naglaskom na osobnim arhivima, u širem kontekstu kvir arhiva. Metodološki, program će se realizirati kroz niz umjetničkih zadataka kao načina stvaranja znanja, tj. Istraživanjem kroz metode, strategije i prakse koje su umjetničke, te koje kao takve utječu na to kako postavljamo istraživačka pitanja, ali i kako konceptualiziramo, predstavljamo i diseminiramo rezultate istraživanja.

Rezidencijalni program “W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research – Co_Lab #1” nastao je u suradnji kolektiva queerANarchive i projekta PEEK kojeg vode Rafał Morusiewicz and Guilherme Maggessi za Akademiju lijepih umjetnosti iz Beča (Institut za teoriju umjetnosti i kulturne studije). Program u Splitu moderiraju Morusiewicz, Maggessi, Selina Shirin Strizel, Mika Maruyama i Tonči Kranjčević Batalić. Umjetničko-istraživačke prakse dua Morusiewic i Maggessi u fokus rada stavljaju repozitorije znanja o različitim kontekstima, kao gej porno filmovi u SAD prije AIDS-a, prikazi ne-heteronormativne muškosti u modernom filmu, ženski film i video i sl. Samostalno, Maggessi istražuje slike orijentalizacije i rodnih krajolika u modernoj umjetnosti. Maruyama, samostalno i kroz kolektiv Mai Ling, radi na kontekstualizaciji suvremene azijske umjetnosti i kulture s fokusom na žene, lezbijke, interseks, trans i aseksualne osobe kao sudionike_ce i publiku, prepoznajući ih kao ranjive na predrasude motivirane rasizmom, seksizmom i homofobijom. Shirin Strizel je djelatnica u političkom obrazovanju i slobodna kazališna stvarateljica, zainteresirana za to kako se relacijska intimnost i afekt prevode na specifično situirane politike identiteta. Kranjčević Batalić voditelj je kolektiva queerANarchive za koji kustoski vodi program qIZLOŽBI te provodi umjetnička istraživanja na temu kvir arhiva i sjećanja.

Prijave na program “W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research – Co_Lab #1” otvorene su zaključno s 9. lipnja, a sve prijavljene osobe biti će povratno kontaktirane 12. lipnja s rezultatima. Ovisno o procjeni troškova, kolektiv queerANarchive pokriva troškove puta, smještaja i boravka 4 do 6 osoba te osigurava materijale za rad.

OBRAZAC ZA PRIJAVU

Rezidencijalni programa “W/ri/gh/ting Archives through Artistic Research – Co_Lab #1” sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i . Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Queer u eteru / Smjernice za inkluzivne politike Grada Splita

U radio emisiji Queer u Eteru, koju na valovima KLFM radija emitiramo u ponedjeljak, 11. ožujka 2024., s početkom u 17 sati, slušate intervju s Pavlom Parunovom, sociologom s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a povodom nedavno predstavljenih “Smjernica za unapređenje javnih politika i rada LGBT centra Split s ciljem osiguravanja dobrobiti LGBTIQ zajednice”.

qRADIONICE

U srijedu, 28. veljače u 18h u LGBT centru Split okuplja se foto grupa. Okušat ćemo se u razvijanju crno bijelog filma, proć osnove rada s analognim fotoaparatom, popričat o temi kojojm se bavimo i podijelit filmove za vaša foto istraživanja.