qIZLOŽBE / Maria Kniaginin-Ciszewska: Bombonijera

U sklopu programa qIZLOŽBE u četvrtak, 25. svibnja, u 20 sati, u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Bombonijera poljske autorice Marie Kniaginin-Ciszewske. Seriju analognih fotografija srednjeg formata otisnutih na lancunima i kušinim autorica nudi kao “razglednice iz budućnosti” koje ukazuju da sad i ovdje nešto nije u redu.
Izložba se može razgledati radnim danom od 18:00 do 21:00 zaključno s 30. svibnja.

Rad Marie Kniaginin- Ciszewske, Bombonijera, serija je analognih fotografija srednjeg formata, za ovu priliku printanih na tekstilu, te izloženih kao lancuni i kušini u Galeriji Kluba Kocka.
Sama umjetnica za fotografije kaže da ih možemo gledati kao “razglednice iz budućnosti koja se jednog dana može i ostvariti”, što rad jasno pozicionira kao kvir kritiku sadašnjosti, koja osjeća da sad i ovdje nešto nije u redu, te koja sanjari i mašta drugačije svjetove. U tom smislu postaje jasno zašto umjetnica iz Poljske, države nisko rangirane po prihvačanju LGBTIQ osoba, teži stvaranju novih svjetova. Na granici kitcha i fantazije, između prošlosti i budućnosti umjetnica propituje vlastitu kulturu i promišlja vlastite budućnosti. Što njoj i osobama koje su joj bliske, te koje se s njom pojavljuju na fotografijama, znači biti žena, poljakinja, slavenka?

Gledajući, oživljavam stvari — razvijam stvarnost koja mi je prije bila nepoznata. Upoznajem sebe, pričam svoju priču, ili našu, na rubu stvarnosti i fantazije. Kroz zanimanje za ludički kič, u kojem se vizualno najbolje snalazim. Oslanjam se na izvornu slavensku kulturu: ponašanja, ukuse, priloge i stereotipe. Elementi svakodnevnog života koji postaju atributi, moja snaga. Poljska je moja ljubavnica.
Bombonierka (eng. chocolate box) treći je dio fotografskog projekta koji je započeo 2020. godine. Naše male i velike tajne temelje se na radosti i boli koji su zakopani ispod svakodnevice. Želim donijeti alternativne vizije, možda razglednice budućnosti koje bi jednog dana mogle postati stvarnost. Nikada ne možete znati što ćete pronaći u bombonijeri.
Stvarajući prikaze ženskog oblika, istražujem granice tabua i ikona. Pronalaženje artefakata poljskog ili, šire, slavenskog, spajajući ih s konceptima tijela i međuljudskih odnosa. Fotografiranje ljudi koji imaju različite definicije ženstvenosti, balansirajući između odrasle dobi i još uvijek djeteta.
– Maria Kniaginin-Ciszewska

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.

Queer u eteru / Smjernice za inkluzivne politike Grada Splita

U radio emisiji Queer u Eteru, koju na valovima KLFM radija emitiramo u ponedjeljak, 11. ožujka 2024., s početkom u 17 sati, slušate intervju s Pavlom Parunovom, sociologom s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a povodom nedavno predstavljenih “Smjernica za unapređenje javnih politika i rada LGBT centra Split s ciljem osiguravanja dobrobiti LGBTIQ zajednice”.

qRADIONICE

U srijedu, 28. veljače u 18h u LGBT centru Split okuplja se foto grupa. Okušat ćemo se u razvijanju crno bijelog filma, proć osnove rada s analognim fotoaparatom, popričat o temi kojojm se bavimo i podijelit filmove za vaša foto istraživanja.