qRADIONICE / Došapnuti preobrazbu

Na radionici Došapnuti preobrazbu koja se održava od 15. do 17. travnja u LGBT centru Split bavimo se mijenjanjem i očuđavanjem svakodnevnice uz pomoć AI i animacije. 

Slike generirane strojnim učenjem su u proteklih dvije godine dosegle nove razine uvjerljivosti, međutim na radionici Došapnuti preobrazbu zanima nas rad s drugom vrstom realnessa i fantazije. Zanimaju nas neočekivane, nepredvidljive, začudne i nespojive figure, prostori i artefakti. Na radionici surađivati ćemo s AI kako bi očudili, promjenili i preobrazili prizore iz naše svakodnevnice, i možda (unutar slike) nabasali na nove i bolje užitke, drugačije načine bivanja u svijetu, nove društvene odnose i svjetove koje proizvode.

U praktičnom smislu, na radionici ćemo animirati figure i pozadine na osobnim fotografijama, dodavanjem opsinih predložaka onoga što bismo htjele mijenjati na slici, odnosno ‘došaptavajući’ algoritmu. Dobivene animirane sekvence spojit ćemo u zajednički kratki film. 

Radionicu vodi Marko Gutić Mižimakov, umjetnik koji se bavi animacijom, tekstom i izvedbom. Zanima se za načine oblikovanja osjetilnih materijala putem intimnih, suradničkih i društvenih procesa. Koristeći se predlošcima iz kvir znanstvene fantastike, u svojim radovima koreografira tijela, te digitalne i opipljive objekte, u strukture ne-orijentabilnih oblika izlaganja. Svoje izvedbe vidi kao spekulativne tehnologije uzajamne preobrazbe. Trenutno je dio centra za umjetnička istraživanja a.pass Advanced Performance and Scenography Studies u Briselu. 

Radionica se održava u LGBT centru Split, Ulica kralja Tomislava 8a, od 15. do 17. travnja u terminima od 17 do 20 sati. Za sudjelovanje u radionici nije  potrebno prethodno znanje iz animacije ili AI, no potrebna je znatiželja a osnovno poznavanje rada s videom poželjno. Prijave su moguće putem obrasca – link, zaključno s petkom, 14. travnja. 

Radionica je dio programske linije qRADIONICE kolektiva queerANarchive koja se realizira uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture i medija RH. Rad kolektiva queerANarchive i LGBT centra Split financijski podržava Zaklada Kultura nova. 

qRADIONICE

U srijedu, 28. veljače u 18h u LGBT centru Split okuplja se foto grupa. Okušat ćemo se u razvijanju crno bijelog filma, proć osnove rada s analognim fotoaparatom, popričat o temi kojojm se bavimo i podijelit filmove za vaša foto istraživanja.